Diapresentatie ten behoeve van keurmeestersvereniging.

Door Ben Kocken gehouden op 23 mei 2008

Wijlen Meindert Hauber (linksonder) begeleidde een 20 tal jaren de Damascener.

Het nieuwe logo van de Damascener Club Nederland.

Rasbeschrijving.

Het type en kop van de Damascener wordt in de kooi beoordeeld.

Een prachtig gezicht zo'n paraderende duivin. Maar menig keurmeester gaat zo voor de bijl, en ziet menig fout over het hoofd.

We streven naar een kort type. Wat langere types zijn helaas nog nodig onder andere voor de rugafdekking.

We streven naar een krachtige, typische Damascener kop en streven naar een krachtige voorkop. De laatste jaren zijn de koppen wat kleiner geworden. Extreem zware koppen worden niet verlangd. Er is een duidelijk verschil tussen oude en jonge duiven, doffers en duivinnen.

Een typisch raskenmerk is het vurige robijnrode oog. Hun 2 rijïge blauwzwarte oogrand en kleine keelwam.

Een lichte welving in achter kop is aanwezig, naar overgang krachtige hals. Een krachtige hals en stierennek liggen dicht bij elkaar.

Er is een groot verschil in kop tussen jonge damascener die voor het eerst op een jongdierendag zitten, en al wat show gewenning hebben na een paar maanden. Ze worden bij voorkeur aan achterzijde afgeschermd beoordeeld.

We willen een wat bredere vleugelband. Ook met veerpoeder er op is duidelijk een intensief zwarte band te herkennen. De banden lopen vrijwel nooit door tot onder aan de vleugelboog. Duivinnen hebben makkelijker een langere band dan doffers. Echter te korte en smalle spitse banden worden bestraft. De rugafdekking is nog steeds een probleem vooral bij de kortere dieren, en moet nog met enige tolerantie worden beoordeeld. Een donkere veernerf mits niet storend is toegestaan, en is uit de rij fouten in de standaard verwijderd.

De gekraste damascener moet nog met enige tolerantie worden beoordeeld. We streven bij voorkeur naar een donkere krastekening het liefst in een 5:3 verhouding hierbij wordt een driehoekig patroon nagestreefd.

Foto's van Ben Kocken tijdens de presentatie.